Facelia

26.54 incl. BTW

Beschikbaar via nabestelling

Beschrijving

Facelia (Phacelia tanacetifolia L.) is zeer populair als groenbemester en uitermate geschikt als teelt voor inzaai van nieuw grasland.

U kunt het gewas uitzaaien vanaf april tot eind augustus. Een zaaidichtheid van 8 tot 12 kg per hectare wordt aangeraden. Belangrijk is dat het zaad niet te diep ligt, maar wel voldoende bedekt wordt. Het voorzien van een fijnkruimelig zaaibed en het gebruik van een aandrukrol zijn dus aangeraden.

De ontwikkeling van het gewas geschiedt in fasen. Tot aan het vierdebladstadium is de ontwikkeling langzaam. Daarna vormt de stengel zich en gaat de ontwikkeling snel met een snelle bodembedekking tot gevolg. Dit zorgt ervoor dat opkomende onkruiden snel zullen verstikken.

Facelia groeit goed op bijna alle grondsoorten en stelt vrijwel geen eisen aan de zuurgraad van de bodem. Het is een plant voor gronden die in een goede bemestingstoestand zijn. Ook is het gewas gevoelig voor ongunstige bodem- en weersomstandigheden (structuur).

Facelia is behaard, bloeit met blauwpaarse bloemen en wordt als gewas niet al te lang (60-80 cm). De wortelontwikkeling is  ondiep, maar de doorworteling van de bouwvoor is behoorlijk intensief.

Bij een vroege inzaai kan facelia soms kiemkrachtige zaden vormen, en opslag in de volgteelt veroorzaken. Dit kan voorkomen worden door het gewas tijdig te rollen of te kneuzen. Hierdoor zal het gewas afsterven, maar blijft de bodem nog bedekt. Over het algemeen zullen bij een najaarszaai dergelijke problemen niet optreden omdat het gewas erg vorstgevoelig is, en dus in het begin van winter volledig afvriest. Overigens is het voor graasdieren en dus ook paarden geen probleem dat er Facelia in de volgteelt zal zitten: Facelia heeft zeer goede eiwitten en de verteerbaarheid is uitstekend. In verse toestand kan het voorkomen dat sommige paarden het niet eten vanwege “scherpte” maar in gedroogde toestand (hooi) is het ook voor deze dieren geen enkel probleem.

Vanwege de hoge nectarproductie is het gewas erg geliefd bij bijen. Het is ook interessant facelia langs de perceelranden in te zaaien om natuurlijke vijanden van bladluizen en andere schadeverwekkers aan te trekken. Kortom; Facelia is een plant met verschillende zeer positieve eigenschappen welke niet mogen ontbreken in een modern weidemanagement.

Facelia wordt aangeboden per kilo.

Extra informatie

Gewicht 1 kg
Verpakking